Waarom is BHV verplicht?

Waarom BHV verplicht is en wat het inhoud.

BHV, ben je dat nou echt verplicht als werkgever? En wat houdt dat dan precies in? Een veel gestelde vraag die wij regelmatig krijgen. Maar een goede bedrijfshulpverlening is letterlijk van levensbelang voor jouw medewerkers en organisatie

Waarom is BHV verplicht?

Ja, iedere werkgever in Nederland is wettelijk verplicht om bedrijfshulpverlening ofwel BHV te organiseren. Dit betekent dat als je ondernemer bent en mensen in dienst je al een BHV’er moet hebben. Zoals je kunt lezen in de Arbeidsomstandighedenwet. Maar waarom is het dan verplicht?
Iedere werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers.

In een BHV training leer je omgaan met warmte

Hoeveel BHV’ers zijn er nodig?

Het aantal BHV’ers dat nodig is in een bedrijf is afhankelijk van de risico’s binnen jouw organisatie, de bedrijfsgrootte en welke werkzaamheden er verricht worden. Voor grote organisaties wordt dit bepaald door de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Maar zoals al aangegeven zijn er al BHV’ers nodig wanneer je maar één medewerker in dienst hebt. Je kunt dan als werkgever zelf ook de BHV’er van de organisatie zijn.

Daarnaast is het belangrijk dat er altijd een BHV’er aanwezig is.

Wat doet een BHV’er?

Het belangrijkste is dat je op een effectieve manier een incident kunt bestrijden of beperken.

Een BHV-er moet altijd en overal inzetbaar zijn

Een BHV’er plakt niet alleen pleisters maar BHV gaat veel verder.
Zo kan een BHV’er zowel Levensreddende Handelingen verrichten als het bestrijden van een beginnende Brand en het Ontruimen van een gebouw of terrein.

  • -Bij Levensreddende Handelingen kun je denken aan diverse letsels zoals snijwonden of kneuzingen maar ook verslikking, reanimatie en het bedienen van een AED.
  • -Brand en Ontruiming houdt in dat de BHV’er een beginnende brand kan blussen met diverse blusmiddelen en kan alarmeren en medewerkers in veiligheid kan brengen.

Is BHV verplicht voor ZZP-ers?

Heb je een eenmanszaak? Dan ben je in principe niet verplicht om in het bezit te zijn van BHV. Maar je bent als zzp’er wel verantwoordelijk voor eigen veiligheid.

Wil je meer informatie over een RI&E of een opleiding BHV?

Neem contact met ons op