Wat houdt een BHV cursus in?

Wat is een BHV cursus? 
Bij incidenten of calamiteiten komen de bedrijfshulpverleners binnen jouw organisatie direct in actie. Ze verlenen Eerste Hulp bij ongevallen, ze bestrijden een beginnende brand of ze ontruimen een gebouw of terrein. Waar dit nodig is, alarmeren zij de brandweer, politie en ambulance.

Schade beperken
Een goede bedrijfshulpverlening is letterlijk van levensbelang voor jouw medewerkers en organisatie. Bedrijfshulpverleners beperken de schade aan de organisatie: ze maken een snelle werkhervatting mogelijk en ze voorkomen dat er slachtoffers vallen.

Opleiden bedrijfshulpverleners wettelijk verplicht
Iedere werkgever in Nederland is wettelijk verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren. Het aantal medewerkers dat je moet opleiden als bedrijfshulpverlener is afhankelijk van de risico’s in jouw organisatie.

AREHBO helpt je daarbij!


Cursusprogramma BHV Basis 

Wat leer je bij een BHV cursus? Welke onderdelen worden behandeld?
Het programma van de cursus BHV betreft de volgende onderdelen:

 • Levensreddende handelingen waarin ook de onderdelen reanimatie en het gebruik van de AED aan bod komen.
 • Het onderdeel brandbestrijding waarin het beperken en bestrijden van een beginnende brand wordt behandeld maar ook een vlam in de pan.
 • Het onderdeel ontruiming en communicatie waarbij de BHV’ers wordt geleerd hoe een gebouw te ontruimen, waar op te letten, en hoe er gecommuniceerd moet worden naar elkaar als BHV organisatie maar ook naar de hulpverleningsdiensten.

De opleiding wordt gegeven door ervaren docenten die de theorie afwisselen met praktijkvoorbeelden en praktische oefeningen. De BHV cursus wordt afgesloten met een theoretisch examen.

                    
Heeft u 8 of meer deelnemers? neem contact met ons op voor speciale groepsprijzen!

Cursus BHV – brandbestrijding

Hoe langt duurt de BHV cursus?

AREHBO service & advies geeft de meeste cursussen vanuit Ede. Wij hebben daar eigen leslocaties. De cursussen worden daar in de meeste gevallen overdag gegeven. De tijdsduur van de BHV cursus ziet er als volgt uit:

 • 4 dagdelen (2 dagen) 8.30 – 17.00 uur. 
  Dit bestaat uit:
 • 2 dagdelen levensreddende handelingen, reanimatie met AED (LEH).
 • 2 dagdelen brandbestrijding en ontruiming (B&O)


Cursuslocatie(s)

Naast de locatie in Ede is het ook mogelijk om de cursus op uw eigen locatie te volgen. En AREHBO is aangesloten als lid van BHV oke en heeft daardoor de mogelijkheid om de cursussen in diverse opleidingscentra in Nederland te verzorgen. U kunt dus kiezen uit 1 van onderstaande 3 keuzes.

 • AREHBO service & advies Hoorn 18 Ede.
 • Op uw eigen locatie.
 • Een opleidingscentra in Nederland. Klik hier voor onze landelijke dekking.

Hoe lang is een BHV cursus geldig?

De Basisopleiding Bedrijfshulpverlener omvat veel praktische vaardigheden, die de bedrijfshulpverlener goed moet beheersen. Het is dan ook belangrijk om de opgedane kennis en vaardigheden te onderhouden. De Arbo-wet verplicht de werkgever ervoor te zorgen dat de bedrijfshulpverlener te allen tijde zijn taken kan uitvoeren. Dit betekent dat de bedrijfshulpverlener zijn kennis en vaardigheden door oefening en/of andere activiteiten op peil moet houden.

Vaak krijgen we de vraag: Is een jaarlijkse BHV cursus verplicht?

Door de bedrijfshulpverleners jaarlijks het herhalingscertificaat te laten behalen, toont de werkgever aan te voldoen aan deze basisverplichting.

AREHBO of NIBHV certificering

NIBHV is een particuliere organisatie die richtlijnen en een bijbehorend certificaat voor BHV cursussen heeft geïntroduceerd in Nederland. Het is een “kennisinstituut” voor bedrijfshulpverlening in Nederland. Er zijn bedrijven die het prijs op stellen dat de BHV’ers volgens de NIBHV norm worden opgeleid en dit kunnen aantonen met een NIBHV certificaat. Een NIBHV certificering is gelijk aan een AREHBO certificering.

Cursus

Inschrijfformulier

Omschrijving Datum / Tijd Beschikbaar Inschrijven
{{ item.omschrijving }} {{ item.datum }}
{{ item.tijd }}
{{ item.beschikbaar }} Inschrijven

Veel gestelde vragen over de BHV cursus:

Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?
Een EHBO-cursus is meer gefocust op vaardigheden tot het verlenen van eerste hulp. Bij een BHV-cursus leert u naast het verlenen van levensreddende eerste hulp ook hoe u op een veilige manier een pand ontruimt en een beginnende brand blust. De BHV-cursus is dus uitgebreider.

Wordt een BHV-cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Een BHV-cursus wordt niet vergoed door een zorgverzekeraar. Momenteel vergoeden sommige zorgverzekeraars wel EHBO- of reanimatiecursussen omdat ze preventieve zorg steeds belangrijker gaan vinden. Dit geldt dan alleen vanuit een zorgverzekering met aanvullende dekking. Voor een BHV-cursus is dit (nog) niet het geval.

Hoe lang is het BHV certificaat geldig?
Het BHV certificaat is één jaar geldig. Dit komt omdat het belangrijk is dat de bedrijfshulpverlener de opgedane kennis en vaardigheden onderhoudt en op peil houdt. Dit is vanuit de Arbowet verplicht. Door de bedrijfshulpverleners jaarlijks het herhalingscertificaat te laten behalen, toont de werkgever aan te voldoen aan deze basisverplichting.

Hoelang duurt een klassikale BHV-cursus?
De BHV Basis cursus duurt 2 dagen, bestaande uit 4 dagdelen. Hierbij worden 2 dagdelen besteed aan levensreddende handelingen en reanimatie met AED. De andere 2 dagdelen focussen zich op brandbestrijding en ontruiming. De jaarlijkse herhaling van het certificaat neemt vervolgens 1 dag in beslag.